Google+

New York City – History and Symbols

New York

New York City

Although New York is not the capital of the United States (and not even of New York State), it is the biggest and most important city of the country. Situated at the mouth of the deep Hudson River, it has always been the gateway to the USA. But it is more than just a door: it is also a window through which the life of the whole nation may be observed.
New York is many things to many people. It is the financial and media capital of the world. It is the headquarters of the United Nations. It is the centre of American cultural life. It is the national leader in fashion and entertainment.
The “Big Apple”, as New York City is nicknamed, is a city unlike any other. It has everything for everyone. It offers the best, the biggest and the brightest of everything. It is a place of excitement, beauty… and contradictions. There is, for example, no canal on Canal Street, Battery Park is not a power station, and Times Square is a triangle. As they say, only in New York!

History
The first European explorer who saw Manhattan Island was Giovanni da Verrazano, an Italian merchant who was in the service of the French king, Francis I. The date was April, 1524. Today a bridge which carries his name, the Verrazano-Narrows Bridge, is one of the city’s most impressive sights. It is the longest suspension bridge in the world.
Other Europeans followed Verrazano, most notably Henry Hudson, an Englishman employed by the Dutch East India Company. The mighty Hudson River is named after the navigator who set foot on these shores in 1609.
Even in the days when America was known as the New World, it was a country with a reputation for its spirit of enterprise and the ability of its people to make a good deal. In 1626 the Dutch Trade Company bought Manhattan island from the local Indians for twenty four dollars. It was probably the most spectacular business deal of all times. (Today, $24 would not buy one square foot of office space in New York.)
Here the Dutch founded their colony and gave it the name New Amsterdam. Forty years later the English fleet under the Duke of York entered the harbour, captured the city without firing a shot and renamed it New York.
During the War of Independence it was the scene of heavy fighting. The English held it until the end of the war in 1783 when it became the first capital of the new republic — the United States of America. On April 30, 1789 George Washington, the first President of the US, stood on a balcony there and swore a solemn oath to “preserve, protect and defend the Constitution of the United States.”
The city grew very quickly. Today’s New York is the greatest contrast possible to the island settled by the Dutch in 1624. In 1811 a “city plan” was adopted under which straight lines cut through the woods and fields of Manhattan, flattening its hills, burying under the surface its countless little rivers. In a sense, New York is now one of the least historic cities of the world. Practically nothing has remained of Dutch New Amsterdam.

The Symbol of the City

Statue of Liberty

Statue of Liberty. Photo: UA.info

People who come to New York by sea are greeted by the Statue of Liberty. It has become a symbol of the city (if not of the whole country) and an expression of freedom to people all over the world. The statue shows liberty as a proud woman draped in the graceful folds of a loose robe. In her uplifted right hand, she holds a glowing torch. She wears a crown with seven spikes that stand for the light of liberty shining on the seven seas and seven continents. In her left arm, she holds a tablet with the date of the Declaration of Independence. A chain that represents tyranny lies broken at her feet.
The Statue of Liberty was France’s gift to America. It was designed by the French sculptor Bartholdi and presented to the USA in 1886. The Lady in the Harbour stands 151 feet tall, weighs nearly 225 tons and has a 35-foot waist. In 1986 she underwent a face-lift in honour of her 100th birthday.
There is a museum in the base of the statue devoted to the history of immigration to the United States.
365 steps lead from the entrance to the observation area in the seven- pointed crown (visitors are not allowed to climb to the torch). The views are breathtaking.
Tile Lady of the Harbour is tourists’ favourite souvenir. It takes the form of salt shakers and pencil sharpeners, adorns plates and T-shirts.

Manhattan

Manhattan

Manhattan. Photo: Fotolia

There are five “boroughs” in New York: Brooklyn, the Bronx, Manhattan, Queens and Richmond. Only one of them, the Bronx, is not on an island. Manhattan is the smallest island in New York. To the traveller arriving by air, narrow Manhattan Island looks very small, too small to hold so much power in national and world affairs. But it is the real centre of the city. When people say “New York City” they usually mean Manhattan. The Empire State Building, Rockefeller Center, the United Nations building, tremendous traffic, dazzling advertisements, Central Park, Times Square, Broadway, Harlem, Chinatown, the most famous avenues and streets — all these are to be found in Manhattan.
For generations of Americans, Manhattan Island has been a symbol of opportunity. For millions of immigrants, it was their first glimpse of a new world. They saw a wild, untamed land that beckoned to be settled. Imagine their emotions — the joy, the anticipation, the fear of the unknown — when their ships were sailing into New York Harbour.
Only 1,500,000 people live in Manhattan, but five million people work here every day.
The map of Manhattan seems unusual to a European eye. Manhattan is crossed from north to south by avenues and from east to west by streets. It is laid out in a grid pattern. Only one avenue, Broadway, runs east to west. However, it is not completely straight, it bends and curves all along the length of Manhattan. Each avenue has either a name or a number. The streets are numbered from one to over a hundred. Only a few of them have names.
Wall Street in Manhattan is the financial heart of the USA and the most important banking centre in the world.
Broadway is the symbol of American theatre, as Hollywood is of American cinema.
Broadway america
The intersection of Broadway and Seventh Avenue forms world- famous Times Square, the heart of the New York Theatre District. It is one of many New York City “squares” that are actually triangles. New Year’s Eve celebrations always start here and at midnight a large red ball is lowered down to show that the New Year has begun.
Park Avenue represents luxury and fashion because of its large expensive apartment houses.
Madison Avenue is known as the centre of advertising industry.
Fifth Avenue is the most famous shopping centre. It was once called “Millionaire’s Row”. In the 19th century, the richest men in America built their magnificent homes here, and it is still the most fashionable street in the city, with famous department stores and wonderful jewellery shops.
The famous Garment District stretches along Seventh Avenue.
Central Park is a beautiful green oasis in the middle of New York’s concrete desert. There are beautiful fountains and ponds, statues and monuments, woods and recreation areas. It is a popular place for New Yorkers, though it is known to be a dangerous place to go at night.
Greenwich Village is the home of many artists, writers and poets, especially those who are young and do not live according to the accepted standards of society.

The City of Skyscrapers

Empire State Building

Empire State Building. Photo: stroy-s-umom.ru

The first skyscrapers (buildings so high that they seem to “scrape the sky”) were first invented in New York, where land prices were high and the geology allowed such methods of construction. Skyscrapers are now found in cities throughout the world, but New York is still the world’s tallest city.
In one of the guidebooks you will read: “To see the views from the highest offices in the tallest buildings at the foot of Manhattan is to know why Icarus wanted to fly.”
If you want to have a good view of New York City you can do it from the top of the World Trade Center (110 stories) or from the Empire State Building (102 stories).
The Empire State Building is no longer the world’s tallest building, but it is certainly one of the world’s best-loved skyscrapers. Today more than 16,000 people work in the building, and more than 2,500 000 people a year visit the 86th and 102nd-floor observatories. At night the top 30 stories are illuminated with colours appropriate to the season: red and green for Christmas, orange and brown for Halloween.
Not far from the Empire State Building there is an interesting architectural complex — Rockefeller Centre. It is a city-within-a-city. It was begun during the Great Expression of the 1930s by John Rockefeller and was built according to one general plan. Rockefeller Soeak Centre consists of 19 skyscrapers. It houses all kinds of offices, enterprises, banks, theatres, music halls, restaurants, shops, etc. All parts of the complex are linked by underground passageways.

Cultural Capital

Museum of Modern Art

Museum of Modern Art

New York is often called the cultural capital of the USA.
There are more than 800 museums in New York. One of the best known is the Metropolitan Museum of Art. It is the largest art museum in the United States. Its magnificent collection of European and American paintings contains works of many of the greatest masters of art world. The second best known is the Museum of Modern Art. The reputation of the «Moma”, as the museum is nicknamed, rests on its wonderful collections of modern art and photography. The Guggenheim Museum of Modem Art contains an impressive collection of modern artists ranging from impressionists to abstractionists.
The unusual circular building of the museum was designed by F.L. Wright.
No other city in the world offers as much theatre as New York where there is a daily choice of almost two hundred productions. You can see the newest plays and shows on Broadway. But away from the bight lights of Broadway there are many smaller theatres. Their plays are called “off-Broadway” and “off- off-Broadway” and they are often more unusual than the Broadway shows. Some Broadway musicals like “Cats”, “Miss Saigon” live for decades, some off- Broadway shows live for a week.
The Metropolitan Opera at Lincoln Centre (the Met) is known throughout the music world. International stars sing here from September until April. The Carnegie Hall is the city’s most popular concert hall. It was opened in 1891 with a concert conducted by P.I. Tchaikovsky. Music masters such as Arthur Toskanini, Leonard Bernstein, Isaac Stern, Frank Sinatra, the Beatles have made up the Carnegie bill.
New York is famous for its festivals and special events: summer jazz, one-act play marathons, international film series, and musical celebrations from the classical to the avant-garde.
There are a lot of colleges and universities in New York, among them such giants as Columbia University, the State University of New York, the City University of New York, New York University and others.
The New York Public Library is the largest library of the city. You can see a lot of interesting things here: Gilbert Stuart’s portrait of George Washington, Charles Dickens’s desk, and Thomas Jefferson’s own handwritten copy of the Declaration of Independence.

Melting pot
New York is known as a “melting pot”, because people of different races and nationalities make up its population of more than 7 million. About 13 of every 100 people in New York were born in another country. More than 80 languages are spoken throughout the neighbourhoods and streets of the city. There are places where the English language is hardly ever heard.
You can cross continents within New York. If you wish to go from China to Italy, you only have to cross Canal Street. It is also just as easy to go from Puerto Rico to Israel. There are more Irish and Italians in New York City than in any other city outside Ireland and Italy. More than 80,000 Chinese-Americans live in Chinatown in Manhattan. Chinatown looks more like Hong Kong than New York. There is a district in Brighton Beach — renamed Little Odessa by its Russian residents — where you forget that you are in New York. You could be on the Black Sea coast. Harlem is often called the black capital of the country.
Signs of immigration from all over the world can still be found in the names of streets and buildings.
New York smells the whole world kitchen. Italian, Greek, Chinese, Korean, Russian, Mexican, Spanish, African cuisines are in the fierce culinary competition.
There is always something to celebrate in New York: the Chinese New Year in January, with its wonderful fireworks and dragon parade; San Gennaro’s Day in September, when the whole of Little Italy is out in the streets dancing; Easter Parade on Fifth Avenue; the New Year’s eve celebrations in Times Square, Harlem Day in August… Sometimes celebrations in small quarters are more interesting than the big Fifth Avenue parades because they offer a variety of music, food and drink and the chance to meet people.

A City Unlike Any Other
“Only in New York!” It’s a phrase you hear so often in New York City that it’s almost an official motto. It is both a boast and a challenge.
The diversity of New York has become a legend. Where else can you find Italy, Greece, Russia, Puerto Rico and China? Where else can you arrive at all the kitchens of the world by subway or streetcar? Which other city has such a variety of architectural styles? Where else can you find such a fusion of traditions, customs and memories?
If Paris suggests Intelligence, if London suggests Experience, then the word for New York is Activity. W. Thackery wrote: “There is some electric influence in the air and sun here which we do not experience on our side of the globe. Under this sun people cannot sit still, people cannot ruminate over their studies and be lazy and tranquil — they must keep moving, rush from one activity to another, jump out of sleep and to their business, have lean eager faces — I want to dash into the street now.” The “Big Apple” has an energy that few other cities can equal.

New York Quiz
1. How is New York nicknamed?
a. New Amsterdam
b. the «Big Apple”
c. Manhattan

2. Who was the first president of the United States?
a. Abraham Lincoln
b. George Washington
c. The Duke of York

3. Who was the first European explorer who anchored his ship in what is now the harbour of New York?
a. Henry Hudson
b. Giovanni da Verrazano
c. Christopher Columbus

4. What is this building?
a. The Guggenheim Museum of Modern Art
b. The Metropolitan Museum of Art
c. The Empire State Building

5. Which of the following is not true?
a. New York is the financial and media capital of the US.
b. New York is the headauarters of the UN.
c. New York is the capital of the US.

6. How old is the Statue of liberty?
a. 50 years old
b. 100 years old
c. 128 years old

7. Only one of the five New York boroughs is not on an island. Which one?
a. the Bronx
b. Brooklyn
c. Manhattan

8. Which street in New York is known as the centre of advertising industry?
a. Wall Street
b. Broadway
c. Madison Avenue

9. Where do New Year’s Eve celebrations usually start?
a. In Central Park
b. In Greenwich Village
c. In Times Square

10. What is this building?
a. The Empire State Building
b. World Trade Centre
c. Rockefeller Centre

11. Which street can be called the financial heart of the USA?
a. Park Avenue
b. Wall Street
c. Seventh Avenue

12. Where were the first skyscrapers invented?
a. In New York
b. In Paris
c. In ancient China

13. Which place in New York can be dangerous at night?
a. Fifth Avenue
b. Wall Street
c. Central Park

14. What New York district do you think it is?
a. Little Italy
b. Harlem
c. Chinatown

15. What does Broadway symbolize?
a. World theatre
b. American theatre
c. American cinema

16. What does Met stand for?
a. The Metropolitan Museum
b. The Metropolitan Opera
c. Manhattan Island

Answers: 1. b, 2. b, 3. b, 4. a, 5. c, 6. c, 7. a, 8. c, 9. c, 10. a, 11. b, 12.a, 13. c, 14. c, 15. b, 16. b.

From Speak Out 1, 1997

Нью-Йорк — История и символика
Хотя Нью-Йорк и не столица Соединенных Штатов (и даже не штата Нью-Йорк), он является самым большим и самым важным городом страны. Расположенный в устье глубокой реки Гудзон, он всегда был воротами в США. Но это больше, чем просто дверь: это также окно, через которое можно наблюдать жизнь всей нации.
Нью-Йорк является многим для многих людей. Это финансовая и медиа столица мира. Это штаб-квартира Организации Объединенных Наций. Он является центром американской культурной жизни. Это национальный лидер в моде и развлечениях. «Большое яблоко», так прозвали Нью-Йорк, этот город отличается от любого другого. Здесь есть все для всех. Он предлагает лучшее, самое большое и самое яркое из всего. Это место волнения, красоты … и противоречий. Там нет, например, канала на Канал-стрит, Бэттери-Парк не является электростанцией, и Таймс-сквер треугольная. Как говорится, только в Нью-Йорке!

История
Первый европейский исследователь, который увидел остров Манхэттен, был Джованни да Верразано, итальянский купец, который был на службе у французского короля, Фрэнсиса I. Это был апрель, 1524. Сегодня мост, который носит его имя, мост Верразано-Нэрроуз через пролив, является одним из самых впечатляющих достопримечательностей города. Это самый длинный подвесной мост в мире.
Другие европейцы последовали за Верразано, в частности Генри Гудзон, англичанин, работающий в голландской Ост-Индской компании. Могучая река Гудзон названа в честь мореплавателя, который ступил на эти берега в 1609.
Даже в те дни, когда Америка была известна как Новый Мир, это была страна с репутацией за ее дух предпринимательства и способность народа, заключать хорошие сделки. В 1626 голландская фирма купила остров Манхэттен у местных индейцев за двадцать четыре доллара. Это была, вероятно, самая зрелищная бизнес-сделка всех времен. (Сегодня, за 24 доллара не купишь даже один квадратный метр офисного помещения в Нью-Йорке.)
Здесь голландцы основали свою колонию и дали ей название Новый Амстердам. Сорок лет спустя английский флот под командованием герцога Йоркского вошел в гавань, они захватили город без единого выстрела и переименовали его в Нью-Йорк.
Во время войны за независимость он был ареной ожесточенных боев. Англичане удерживали его до конца войны в 1783 году, когда он стал первой столицей новой республики — Соединенных Штатов Америки. 30 апреля 1789 Джордж Вашингтон, первый президент США, стоял на балконе и поклялся «сохранить, охранять и защищать Конституцию Соединенных Штатов».
Город рос очень быстро. Сегодняшний Нью-Йорк является самым большим возможным контрастом острову заселенным голландцами в 1624 году. В 1811 году был принят «план города», при котором прямые линии проходили через леса и поля Манхэттена, сравнивая холмы, похоронив под своей поверхностью бесчисленные маленькие реки. В некотором смысле, Нью-Йорк является одним из наименее исторических городов мира. Практически ничего не осталось от голландского Нового Амстердама.

Символ города
Люди, которые приезжают в Нью-Йорк по морю встречаются статуей Свободы. Она стала символом города (если не всей станы) и выражением свободы для людей во всем мире. Статуя изображает свободу в качестве гордой женщины, завернутой в изящные складки свободной одежды. В поднятой правой руке, она держит светящийся факел. Она носит корону с семью шипами, которые означают свет свободы, падающий на семь морей и семь континентов. В левой руке, она держит табличку с датой Декларации независимости. Цепь, которая представляет тиранию, лежит сломанной у ее ног.
Статуя Свободы была подарком Франции Америке. Она была разработана французским скульптором Бартольди и представлена в США в 1886 году. Леди в гавани составляет 151 футов в высоту, весит около 225 тонн и имеет 35-футовую талию. В 1986 году подтянула лицо в честь своего 100-летия.
В основании статуи есть музей, посвященный истории иммиграции в Соединенные Штаты.
365 ступени ведут от входа на смотровую площадку в заостренной короне (посетителям не разрешается забираться на факел). Виды захватывают дух.
Плитка с Леди-Харбор является любимым сувениром туристов. Она принимает форму солонки и точилки для карандашей, украшает тарелки и футболки.

Манхэттен
В Нью-Йорке есть пять «городков»: Бруклин, Бронкс, Манхэттен, Квинс и Ричмонд. Только один из них, Бронкс, находится не на острове. Манхэттен является самым маленьким островом в Нью-Йорке. Для путешественников, прибывающих воздушным путем, узкий Манхэттен выглядит очень маленьким, слишком маленьким, чтобы содержать столько власти в национальных и мировых делах. Но это настоящий центр города. Когда люди говорят «Нью-Йорк» они обычно имеют в виду Манхэттен. Эмпайр Стейт Билдинг, Рокфеллер-центр, здание ООН, огромное движение, ослепительные объявления, Центральный парк, Таймс-сквер, Бродвей, Гарлем, Чайна-таун, самые известные проспекты и улицы — все это можно найти в Манхэттене.
Для поколений американцев, Манхэттен был символом возможностей. Для миллионов иммигрантов, это был их первый проблеск нового мира. Они видели дикие, неукрощенные земли, которые манили их заселить. Представьте их эмоции — радость, предвкушение, страх перед неизвестным — когда их корабли плыли в Нью-Йорк-Харбор.
В Манхэттене живут только 1 500 000 человек, а пять миллионов человек работают здесь каждый день.
Карта Манхэттена кажется необычной для европейского глаза. Манхэттен пересекается с севера на юг проспектами и с востока на запад улицами. Он выложен сеткой. Только один проспект, Бродвей, расположен с востока на запад. Тем не менее, он не совсем прямой, а изгибается вдоль всей длины Манхэттена. Каждый проспект имеет либо название или номер. Улицы пронумерованы от одного до более чем ста. Лишь немногие из них имеют названия.
Уолл-стрит в Манхэттене является финансовым центром США и самым важным банковским центром в мире.
Бродвей является символом американского театра, как Голливуд американского кино.
На пересечении Бродвея и Седьмой авеню находится всемирно известная Таймс-сквер, сердце Нью-Йоркского театрального района. Это одна из многих «площадей» Нью-Йорка, которая на самом деле треугольная. Торжества в Новогоднюю ночь всегда начинаются здесь, и в полночь большой красный шар опускается, чтобы показать, что Новый год уже начался.
Парк-авеню представляет роскошь и моду, из-за его больших дорогих жилых домов.
Мэдисон-авеню известно как центр рекламной индустрии.
Пятая авеню является самым известным торговым центром. Однажды ее назвали «Ряды миллионеров». В 19 веке, самые богатые люди в Америке строили свои великолепные дома здесь, и она по-прежнему самая модная улица в городе, с известными универмагами и замечательными ювелирными магазинами.
Знаменитый Район моды тянется вдоль Седьмой авеню.
Центральный парк является красивым зеленым оазисом в центре бетонной пустыни в Нью-Йорке. Здесь есть красивые фонтаны и пруды, статуи и памятники, леса и зоны отдыха. Это популярное место для жителей Нью-Йорка, хотя это, как известно, опасное место, чтобы ходить ночью.
Гринвич-виллидж является домом многих художников, писателей и поэтов, особенно тех, кто молод и не живет в соответствии с принятыми стандартами общества.

Город небоскребов
Первые небоскребы (здания настолько высоки, что они, кажется, «скребут небо») были впервые изобретены в Нью-Йорке, где цены на землю были высокими, и геология позволяла такие методы строительства. Небоскребы в настоящее время находятся в городах по всему миру, но Нью-Йорк по-прежнему самый высокий в мире город.
В одном из путеводителей вы прочитаете: «Увидеть виды из самых высоких офисов в самых высоких зданиях у подножия Манхэттена, значит узнать, почему Икар хотел летать».
Если вы хотите иметь хороший вид на Нью-Йорк вы можете сделать это с вершины Всемирного торгового центра (110 этажей) или с Эмпайр-стейт-билдинг (102 этажа).
Эмпайр Стейт Билдинг больше не самое высокое здание в мире, но оно, безусловно, одно из лучших и любимых в мире небоскребов. Сегодня более 16 000 человек работают в здании, и более 2500 000 человек в год посещают 86-й и 102-е-этажи обсерваторий. Ночью 30 лучших этажей освещаются цветами, соответствующими сезону: красный и зеленый на Рождество, оранжевый и коричневый на Хэллоуин.
Недалеко от Эмпайр Стейт Билдинг есть интересный архитектурный комплекс — Рокфеллер-центр. Это город-в-городе. Он был начат в годы Великого Выражения 1930-х Джоном Рокфеллером, и был построен в соответствии с одним общим планом. Рокфеллер — центр состоит из 19 небоскребов. Это дом для всех видов офисов, предприятий, банков, театров, концертных залов, ресторанов, магазинов и т.д. Все части комплекса связаны между собой подземными проходами.

Культурная столица
Нью-Йорк часто называют культурной столицей США. В Нью-Йорке есть более чем 800 музеев. Одним из самых известных является Музей Метрополитен. Это самый большой художественный музей в США. Его великолепная коллекция европейских и американских картин включает произведения многих величайших мастеров мирового искусства. Вторым наиболее известным является музей современного искусства. Репутация «Мома», как прозван музей, опирается на его замечательные коллекции современного искусства и фотографии. Музей современного искусства Гуггенхайма содержит внушительную коллекцию современных художников, начиная от импрессионистов до абстракционистов.
Необычное круглое здание музея было спроектировано Флоридом Райтом.
Ни один другой город в мире не предлагает столько театров, как Нью-Йорк, где есть ежедневный выбор почти двухсот постановок. Вы можете увидеть новейшие пьесы и шоу на Бродвее. Но кроме ярких огней Бродвея существует множество небольших театров. Их пьесы называются «не-Бродвей» и » небродвейские», и они часто являются более необычным, чем бродвейские шоу. Некоторые бродвейские мюзиклы, такие как «Кошки», «Мисс Сайгон» живут в течение многих десятилетий, некоторые небродвейские живут в течение недели.
Метрополитен-опера в Линкольн-центре (Мет) известна во всем музыкальном мире. Международные звезды поют здесь с сентября до апреля. Карнеги-холл является самым популярным концертным залом города. Он был открыт в 1891 году концертом, проведенным П.И. Чайковским. Музыкальные мастера, такие как Артур Тосканини, Леонард Бернстайн, Исаак Стерн, Фрэнк Синатра, Битлз составили список Карнеги.
Нью-Йорк славится своими фестивалями и специальными событиями: Летний Джаз, марафоны одноактных пьес, серии международных фильмов, и музыкальные торжества от классики до авангарда.
В Нью-Йорке есть много колледжей и университетов, среди них такие гиганты, как Колумбийский университет, Государственный университет Нью-Йорка, Городской университет Нью-Йорка, Нью-Йоркский университет и другие.
Нью-Йоркская общественная библиотека является крупнейшей библиотекой города. Вы можете увидеть здесь много интересного: портрет Джорджа Вашингтона кисти Гилберта Стюарта, письменный стол Чарльза Диккенса, и рукописный экземпляр Декларации независимости Томаса Джефферсона.

Бурлящий котел
Нью-Йорк известен как «бурлящий котел», потому что людей разных рас и национальностей, составляющих его население, более 7 000 000. Около 13 из каждых 100 человек в Нью-Йорке родились в другой стране. Во всех окрестностях и улицах города говорят на более чем 80 языках. Есть места, где вы почти не услышите английский язык.
Вы можете пересечь континенты в Нью-Йорке. Если вы хотите пройти от Китая до Италии, вам нужно только пересечь Канал-стрит. Это также просто, как перейти из Пуэрто-Рико в Израиль. В Нью-Йорке больше ирландцев и итальянцев, чем в любом другом городе за пределами Ирландии и Италии. Более 80 тысяч китайских-американцев живут в китайском квартале на Манхэттене. Чайна-таун больше похож на Гонконг, чем на Нью-Йорк. Существует район на Брайтон-Бич – переименованный в Маленькую Одессу своими российскими резидентами — там вы забываете, что вы находитесь в Нью-Йорке. Вы можете быть на побережье Черного моря. Гарлем часто называют черной столицей страны.
Признаки иммиграции со всего мира все еще можно найти в названиях улиц и зданий.
Нью-Йорк пахнет кухнями всего мир. Итальянская, греческая, китайская, корейская, русская, мексиканская, испанская, и африканская кухни находятся в жесткой кулинарной конкуренции.
В Нью-Йорке всегда есть что праздновать: китайский Новый год в январе, с его прекрасными фейерверками и парадом дракона; День Сан — Дженнаро в сентябре, когда вся Маленькая Италия танцует на улице; Пасхальный парад на Пятой авеню; Канун нового года на Таймс-сквер, День Гарлема в августе … Иногда торжества в небольших кварталах более интересны, чем большие парады на Пятой авеню, потому что они предлагают разнообразную музыку, еду, напитки и шанс познакомиться с людьми.

Город не похожий на любого другой
«Только в Нью-Йорке!» Эту фразу так часто можно услышать в Нью-Йорке, что это почти официальный девиз. Это одновременно и хвастовство, и вызов.
Разнообразие Нью-Йорка стало легендой. Где еще можно найти в Италию, Грецию, Россию, Пуэрто-Рико и Китай? Где еще вы можете прибыть на все кухни мира на метро или машине? В каких других городах есть такое разнообразие архитектурных стилей? Где еще можно найти такой сплав традиций, обычаев и воспоминаний?
Если Париж предлагает интеллектуальность, если Лондон предлагает опыт, то словом для Нью-Йорка является активность. В. Тэкери писал: «Здесь существует некоторое электрическое воздействие в воздухе и солнце, которое мы не испытаем на нашей стороне земного шара. Под этим солнцем люди не могут сидеть на месте, люди не могут размышлять над учебой, лениться и быть невозмутимыми — они должны продолжать двигаться, спешить от одного вида деятельности к другому, вынырнуть из сна для своего бизнеса, имеют недостаточно нетерпеливые лица – которые я хочу разбить на улице прямо сейчас».
«Большое яблоко» имеет энергию равную нескольким городам.